Szukaj na tym blogu

piątek, 21 stycznia 2011

Babka piaskowa

- mąka pszenna:                                                         170g
- mąka ziemniaczana:                                                   30g
- margaryna:                                                              120g
- cukier:                                                                     150g
- jaja (4szt.):                                                              200g
- mleko lub jogurt:                                                       50g
- proszek do pieczenia:                                                  8g
- cukier puder:                                                             30g
- tłuszcz do formy:                                                       20g
- bułka tarta lub mąka do posypania formy:                  10g

Sposób wykonania:
Formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub maką. Utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtakami i mlekiem na puszystą masę, dodać do masy ubitą pianę z białek  utrwaloną cukrem, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem spulchniajacym, lekko wymieszać do utrzymania ciasta. Włożyć do formy ok. 45 min. w piekarniku o temp. 170-190 stopni. Po wyjęciu z formy posypać babkę cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz