- mąka pszenna: 170g
- mąka ziemniaczana: 30g
- margaryna: 120g
- cukier: 150g
- jaja (4szt.): 200g
- mleko lub jogurt: 50g
- proszek do pieczenia: 8g
- cukier puder: 30g
- tłuszcz do formy: 20g
- bułka tarta lub mąka do posypania formy: 10g
Sposób wykonania:
Formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub maką. Utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtakami i mlekiem na puszystą masę, dodać do masy ubitą pianę z białek utrwaloną cukrem, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem spulchniajacym, lekko wymieszać do utrzymania ciasta. Włożyć do formy ok. 45 min. w piekarniku o temp. 170-190 stopni. Po wyjęciu z formy posypać babkę cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz