Danie na 5 porcji:
- schab z kością: 800g
- smalec: 35g
- śliwki suszone: 125g
- cebula: 100g
- maka pszenna: 10g
- masło: 10g
- miód: 10g
- sól
Sposób wykonania:
Schab przygotować do pieczenia, włożyć do wrzącej wody i sparzyć, a następnie posolić. Śliwki rozparzyć, wypestkować. Schab włożyć do brytwanny, dodać śliwki, pokrojoną cebulę, oblać rozghrzanym tłuszczem i piec polewając tłuszczem i skrapiając wodą z rozparzwenia śliwek. Po upieczeniu z chaby sos i sliwki przetrzeć przez sito, podprawiać mąką, dodać masło, miód, doprawić do smaku. Schab najlepeij podawać polany sosem z kaszą gryczaną lub ziemniakami z wody i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz