Szukaj na tym blogu

niedziela, 23 stycznia 2011

Schab pieczony ze śliwkami

Danie na 5 porcji:
- schab z kością:          800g
- smalec:                       35g
- śliwki suszone:          125g
- cebula:                     100g
- maka pszenna:           10g
- masło:                       10g
- miód:                        10g
- sól

Sposób wykonania:
Schab przygotować do pieczenia, włożyć do wrzącej wody i sparzyć, a następnie posolić. Śliwki rozparzyć, wypestkować. Schab włożyć do brytwanny, dodać śliwki, pokrojoną cebulę, oblać rozghrzanym tłuszczem i piec polewając tłuszczem i skrapiając wodą z rozparzwenia śliwek. Po upieczeniu z chaby sos i sliwki przetrzeć przez sito, podprawiać mąką, dodać masło, miód, doprawić do smaku. Schab najlepeij podawać polany sosem z kaszą gryczaną lub ziemniakami z wody i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz