Szukaj na tym blogu

sobota, 22 stycznia 2011

Kotlet z ziemniakami i mięsa mieszanego

Danie na 5 porcji:
- ziemniaki:                              320g
- wieprzowina bez kości:          320g
- wołowina bez kości:              125g
- cebula:                                    50g
- mąka ziemniaczana:                 20g
- bułak tarata:                            30g
- tłuszcz:                                    80g
- pieprz i sól:                    do smaku

Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć, ugotować w skórce. Mięso opłukać, zmielić wraz z obranymi, przestudzonymi ziemniakami i cebulą. Dodać przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną, masą wymieszać i wyporcjować. Kotlety obtoczyć w bułce tartej nadając im kształt owalny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej podawać z sosami, jarzynami i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz