Szukaj na tym blogu

sobota, 22 stycznia 2011

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Danie na 5 porcji:
- papryka (15szt.):                            750g
*Nadzienie:
- ryż:                                                150g
- wieprzowina bez kości:                  200g
- cebula:                                          100g
- tłuszcz:                                            75g
- sos pomidorowy:                           400g
- zielona pietruszka:                            10g
- sól i pieprz:                             do smaku

Sposób wykonania:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion. Ryż ugotować na półsypka. Mięso zmielić, dodac do przestudzonego ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodac do ryżu i mięsa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, napełnić paprykę. Nadziną paprykę ułożyć w naczyniu, zalać sosem pomidorowym i dusić do miękkości. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz