Szukaj na tym blogu

czwartek, 20 stycznia 2011

Papryka nadziewana warzywami.

Danie na 5 porcji:
- papryka (15 szt.):           750g
- nadzienie: * marchew:     200g
                  * pietruszka:   100g
                  * cebula:         250g
- koncentrat pomidorowy:   70g
- olej:                                  70g
- pieprz:                   do smaku
- cukier:                   do smaku
- kwas cytrynowy:    do smaku
- zielona pietruszka:  do smaku

Sposób wykonania:
Owoce papryki oczyścić z nasion, dokładnie wymyś. Nadzienie: warzywa umyć, obrać, marchew i pietruszke pokroić w słupki, cebulę w grubą kostkę, podsmażyć na oleju, do uduszonych ważyw dodać koncentrat pomidorowy, krótko poddusić i przyprawić do smaku, a następnie napełnić owoce popryki.
Nadziana poprykę ułożyć w brytwannie, podlać olejem i wywarem lub rosołem, dusić pod przykryciem do  miękkości.
Podawać na goraco z dodatkiem ryżu lub na zimno jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz