Szukaj na tym blogu

czwartek, 20 stycznia 2011

Leniwe pierogi

Danie na 5 porcji:
- twaróg:                   1000g
- jaja (4szt.):               200g
- cukier:                        60g
-mąka wrocławska:     150g
- masa do polania:         50g
- bułka tarta:                 20g
- sól:                    do smaku

Sposób wykonania:
Twaróg niekwaśny przepuścić przez maszynkę. Do twarogu dodać żółtko, wymieszać. Ubić pianę, połączyć z twarogiem i mąką. Formować z ciasta twarogowego, wałki o średnicy ok. 3cm, spłaszczyć tępą stroną noża zrobić kratkę. Krajać ukośnie i natychmiast gotować. Ugotowane leniwe pierogi wyjmować łyżką cedzakową, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz