Szukaj na tym blogu

niedziela, 23 stycznia 2011

Ziemniaki nadziewane grzybami

Danie 5 porcji:
- ziemniaki:               1000g
- grzyby suszone:          50g
- cebula:                     100g
- jaja (1szt.):                50g
- śmietana:                 100g
- masło:                       30g
- mąka pszenna:          15g
- sól, pieprz:       do smaku
- zielona pietruszka:     20g

Sposób wykonania:
Jednakowej wilkości ziemniaki obrać i wydrążyć, a następnie przez kilka min. gotować w osolonej wodzie, wraz z wydrążonymi częściami ziemniaków. Grzyby umyć, ugotować, posiekać. Cebulę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na masle. Do grzybów dadac cebulę, łyżkę przetartych gotowanych (pozodtałysz z wydrążenia) ziemniaków, posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz i jajo, wymieszać. Przygotowanym nadzieniem napełnić ziemniaki, ułożyć w rondlu, podlac wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Z mąki i śmietany sporządzić zawiesinę, dodać do sosu, chwilę poddusić, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz