Danie 5 porcji:
- ziemniaki: 1000g
- grzyby suszone: 50g
- cebula: 100g
- jaja (1szt.): 50g
- śmietana: 100g
- masło: 30g
- mąka pszenna: 15g
- sól, pieprz: do smaku
- zielona pietruszka: 20g
Sposób wykonania:
Jednakowej wilkości ziemniaki obrać i wydrążyć, a następnie przez kilka min. gotować w osolonej wodzie, wraz z wydrążonymi częściami ziemniaków. Grzyby umyć, ugotować, posiekać. Cebulę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na masle. Do grzybów dadac cebulę, łyżkę przetartych gotowanych (pozodtałysz z wydrążenia) ziemniaków, posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz i jajo, wymieszać. Przygotowanym nadzieniem napełnić ziemniaki, ułożyć w rondlu, podlac wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Z mąki i śmietany sporządzić zawiesinę, dodać do sosu, chwilę poddusić, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz