Danie na 5 porcji:
- wołowina bez kości: 750g
- cebula: 100g
- grzyby suszone: 15g
- cheb razowy: 30g
- mąka pszenna: 20g
- tłuszcz: 50g
- sól, pieprz: do smaku
* nadzienie:
- cebula: 150g
- tłuszcz: 30g
- chleb razowy: 50g
- masło: 30g
- sól, pieprz: do smaku
Sposób wykonania:
Mięso umyć, pokroić w plastry w porzek włókien, rozbić na cienkie płaty, opruszyć solą i pieprzem. Przygotować nadzienia.: cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na tłuszczu, chceb zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą i roztartym masłem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Płaty mięsa smarować nadzieniem, zwijająć iasno w rulony (spiąć wykałaczką), oprusszyć mąką, obrumienić na tłuszczu. Zrazy ułożyć w rondlu, podlać wywarem z grzybów, posypać utartym chlebem, dodać ugotowane w paski grzyby, dusić do miękkości. Najlepiej podawać z kaszami na sypko lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz