Szukaj na tym blogu

niedziela, 23 stycznia 2011

Zrazy staropolskie nadziewane

Danie na 5 porcji:
- wołowina bez kości:          750g
- cebula:                              100g
- grzyby suszone:                   15g
- cheb razowy:                       30g
- mąka pszenna:                     20g
- tłuszcz:                                50g
- sól, pieprz:                  do smaku
* nadzienie:
- cebula:                             150g
- tłuszcz:                               30g
- chleb razowy:                     50g
- masło:                                30g
- sól, pieprz:                do smaku

Sposób wykonania:
Mięso umyć, pokroić w plastry w porzek włókien, rozbić na cienkie płaty, opruszyć solą i pieprzem. Przygotować nadzienia.: cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na tłuszczu, chceb zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą i roztartym masłem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Płaty mięsa smarować nadzieniem, zwijająć iasno w rulony (spiąć wykałaczką), oprusszyć mąką, obrumienić na tłuszczu. Zrazy ułożyć w rondlu, podlać wywarem z grzybów, posypać utartym chlebem, dodać ugotowane w paski grzyby, dusić do miękkości. Najlepiej podawać z kaszami na sypko lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz